Sunday, December 5, 2010

masak rendang di tgh mlm,di hri biase(bkn utk raya)

  mak aq,tetibe je nk mkn rendang..da mcm org mengidam..nk x nk,layan kan saje..kol 11 pm,aq start goreng klape utk wat kerisik(xde kerisik,x sdap)..suruh bapak aq kuar bli rempah rndang..smpi skg,kol 12.30 am,x nmpk2 muke bapak aq tu..confirm da sangkut kt kdai ngan member2 die,nengok bola..emmmm..
  aq,sediakan bahan je la..nnt mak aq je la yg masak..kalo aq yg masak,tong sampah ler yg mnjamahnye..huhu..smbil2 tu,kite share la resepi rendang daging nih..


Bahan-bahan ( 5-6 orang )

  • 1kg daging- potong kecik-kecik
  • 2 peket kecik rempah kurma
  • 1/4 cawan kerisik
  • 1 biji kelapa-ambik santannya
  • garam
  • gula melaka / gula
  • sedikit air asam jawa
  • ****BAHAN KISAR**
  • 2 labu bawang besar
  • 5 ulas bawang putih
  • 5 batang serai
  • 1-1/2cm halia
  • 1-1/2cm lengkuas
  • 15-20 biji cili kering
  • ***BAHAN MAYANG ***
  • 3 helai daun limau purut
  • 1 helai daun kunyit

Cara-cara

  1. Tumis bahan yang dikisar sehingga naik bau.
  2. Masukkan rempah kurma. Tumis lagi sehingga berbau.
  3. Masukkan daging, kacau rata. Biarkan 2-3 minit. Kemudian masukkan santan.
  4. Bila agak-agak daging dah lembut, masukkan air asam jawa, garam dan gula.
  5. Bila daging dah betul lembut, masukkan pula kerisik dan gaul rata.
  6. Akhir sekali masukkan daun yang dimayang, biarkan sehingga kuah agak pekat.
  7. PERHATIAN: Masak dengan api perlahan.

No comments: